Expositie ‘Garnalenvisserij, beeld van een bedrijfstak

Als onderdeel van de manifestatie Opgevist en Opgedist, het Brouwse verhaal van de garnaal, is er in het Brouws Museum een tentoon­stelling ingericht waarin de garnalenhandel in de 20e eeuw nader wordt beschouwd.

U kunt de dagelijkse gang van zaken van de firma. C. Jansen uit Brouwers­haven ervaren. Dit bedrijf exporteerde van ± 1923 tot 1985 garnalen naar België en Frankrijk. De expositie legt het accent op de periode 1960 tot 1970.

Behalve in het Brouws Museum is er ook een tentoon­stelling te zien in De Nicolaas (Grote Kerk) in Brouwers­haven. Deze expositie geeft een breed beeld van alle aspecten van de garnalen­visserij en Handel.

In het Brouws Museum is de tentoonstelling Garnalenvisserij, beeld van een bedrijfstak te zien tot en met 22 oktober 2022. Met merendeels niet eerder vertoonde films en foto’s wordt een beeld gegeven van de Brouwse garnalenvisserij in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Thema’s
De expositie in het Brouws Museum is opgebouwd aan de hand van zeven thema’s:

  • garnalenhandel in het kort
  • conserveren en verpakken
  • consumeren
  • drogen
  • inkoop en verkoop
  • pellen
  • verzenden

Twee films te zien
Zonder meer bijzonder is het gedicht dat garnalenvisser rond 1910 maakte over zijn vak, helemaal in het Brouwse dialect geschreven. Zijn naam was Johan van der Weele. Hij leefde van 1889 tot 1974. Van zijn vak, wat een pracht inkijkje geeft in zijn werk, is een audio visual gemaakt. Dit unieke filmpje is te zien en te horen in het Zeeuws én in het ‘Nederlands’.

Daarnaast is er authentieke audio opname te horen van een gesprek tussen twee professionals uit Brouwershaven: garnalenvisser De Nooijer en garnalenhandelaar Frans Jansen. Zij praten over het vak en wisselen ervaringen uit. Het zijn verhalen te horen uit de mond van de laatste Brouwenaren die zich beroepsmatig bezig hielden met de garnalenvisserij. De opname dateert uit 1965 en is niet eerder te beluisteren geweest. De opname is door het Brouws Museum voorzien van beeldmateriaal.