Vanaf 6 april 2021 tot en met 15 mei 2021 is in het Brouws Museum de tentoonstelling Schouwen-Duiveland bevrijd! te zien.

Vijf musea op Schouwen-Duiveland presenteren sinds medio vorig jaar de tentoonstelling: Schouwen-Duiveland bevrijd! met merendeels niet eerder vertoonde documenten, films, foto’s, kleding en voorwerpen. Met authentiek beeldmateriaal en ooggetuigenverslagen worden de verhalen van de  bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht voor de periode 1945 – 1949.

Gefilmde verhalen
In 2020 was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde liep. Terwijl het merendeel van Nederland op 5 mei bevrijd was, kon in Schouwen-Duiveland pas op 7 mei 1945 de vlag uit. De exposities in de musea zijn opgebouwd aan de hand van vijf thema’s: de bevrijding, de terugkeer, de berechting, het herstel en het feest. Indringend zijn de verhalen te horen uit de mond van de laatste getuigen: gefilmde interviews met inwoners uit Schouwen-Duiveland die speciale herinneringen aan deze periode hebben. Deze filmpjes worden samen met enkele bijzondere voorwerpen tentoongesteld.

Kom kijken in het Brouws museum en lees het verhaal van de B24M liberator die op 7 mei 1945 (!) crashte tussen Brouwershaven en Zonnemaire. Foto: gemeentearchief Schouwen-Duiveland