Bijzondere expositie met werk van verzetsstrijder en kunstschilder Jan Verhoeff (1911-1944)

In het Brouws Museum is tot eind oktober 2019 de expositie: Door de ogen van Jan Verhoeff te zien. Met tientallen schilderijen en tekeningen biedt de expositie een mooi en indringend overzicht van het werk van Jan Verhoeff en hoe hij zich ontwikkeld heeft als kunstschilder. Jan Verhoeff is niet ouder geworden dan 33 jaar; als één van de Tien van Renesse werd ook hij op 10 december 1944 door de Duitse bezetters door ophanging om het leven gebracht.

De expositie maakt deel uit van het tentoonstellingsprogramma Het laatste Oorlogsjaar van Schouwen-Duiveland, dat in deze zomerperiode te zien is in verschillende musea op het eiland. In Brouws Museum gaat Het laatste Oorlogsjaar van Schouwen-Duiveland over het aangrijpende en gruwelijke verhaal van de Tien van Renesse, verteld vanuit het perspectief van de Brouwenaar Jan Verhoeff.

Jan had het schilderen niet van een vreemde. Zijn vader was huisschilder, evenals zijn opa. Het lag voor de hand dat hij in hun voetsporen verder zou gaan. Jan hield van tekenen en hij ontdekte dat hij talent had. In de expositie Door de ogen van Jan Verhoeff zijn werkjes te zien die hij als kind al maakte en waarmee hij ook prijzen won, o.a. op de Huisvlijttentoonstelling in Zierikzee in 1924. Tot aan het uitbreken van de oorlog heeft Jan tal van schilderijen gemaakt, waarvan de meeste te zien zijn in deze expositie. Daarmee is goed te volgen hoe hij zijn talent wist te ontwikkelen en ons een aantal fraaie schilderijen heeft nagelaten, zoals die van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. Ook is te zien hoe zijn laatste werken, zo rond het uitbreken van de oorlog, harder en dreigender werden.

Het Brouws Museum had graag in deze expositie ook nog één van Jans laatste werken willen tonen, namelijk het portret dat hij heeft gemaakt van Marcus van der Klooster, een andere Brouwse verzetsstrijder, ook één van de Tien van Renesse. Dit schilderij blijkt evenwel onvindbaar. Het Brouws Museum houdt zich aanbevolen voor tips over waar dit werk zich bevindt.

Door de ogen van Jan Verhoeff; Brouws Museum (maandag  t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag op afspraak).