“Het was erg leuk hier”
Julia, Roermond
 

Het verhaal van de regio

Educatie: webquest

Beste jongens en meisjes,

Hebben jullie wel eens van een scheepsjournaal gehoord? Een scheepsjournaal is een soort dagboek waarin de kapitein van een schip alle verrichtingen en voorvallen optekent, die er onderweg gebeuren. Een scheepsjournaal uit de tijd dat er nog grote ontdekkingsreizen plaats vonden, is misschien wel spannender dan de scheepsdagboeken van tegenwoordig. Zoals het scheepsjournaal van Schipper Bontekoe (www.hoorn.nl/Int/Welkom-in-Hoorn/De-stad-Hoorn/De-stad-Hoorn-Erfgoed/Hoofdstukken-uit-de-geschiedenis/Scheepsjongens-Bontekoe.html?highlight=scheepsjournaal%2c%20van%2c%20Schipper%2c%20Bontekoe).

Jullie gaan zelf ook een scheepsjournaal maken! Weliswaar gaan we niet direct de zee op, maar we maken wel een ontdekkingsreis door een nautisch museum, het Brouws Museum in Brouwershaven. Wij willen jullie uitnodigen om zelf een scheepsjournaal te gaan maken. Dat betekent, dat je zelf je artikelen gaat schrijven en foto’s en tekeningen gaat maken.

Het scheepsjournaal moet gevuld worden met onderwerpen waarover je kunt schrijven. Deze onderwerpen zijn te vinden onder de iconen. Je vindt er onderzoeksopdrachten waar je samen met je team mee aan de slag kunt. De opdrachten gaan allemaal over navigatie-instrumenten, kaarten en zeilschepen van weleer.

De eerste opdracht maak je op school, de tweede opdracht maak je in het Brouws Museum en met de derde opdracht, die je weer op school maakt, wordt het onderzoek afgerond. Als jullie de opdrachten allemaal gemaakt hebben, ga je het scheepsjournaal vullen met zelfgemaakte artikelen en foto’s.

Veel succes en ‘AandeKrant’!

Als je op de ikonen klikt, verschijnt je opdracht

Als alle opdrachten gemaakt zijn, kun je naar www.aandekrant.nl. Hier kan elk groepje zijn artikel en/of foto’s ‘downloaden’. De site is zeer gebruiksvriendelijk. Beweeg met de muis over (of klik op) de kop, de tekst of het beeld van de krant en je krijgt de opdracht die je moet doen.


www. aandekrant .nl
     


Extra documentatie:

Deze Webquest is mogelijk gemaakt door de gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie Zeeland, SCEZ en het Brouws Museum.