“Het was erg leuk hier”
Julia, Roermond
 

Team 1: Het kompas en andere navigatie-instrumenten

Tegenwoordig kent bijna iedereen wel navigatie apparatuur uit de auto zoals bijvoorbeeld Tom-Tom, Garmin of navigatie via mobiele telefoons. Dit werkt via satellieten en het ‘GPS-systeem’ (GPS = Global Positioning System). Hoe zo’n GPS werkt, kun je lezen op de website www.zowerkt.nl/transport/navigatie/wat_is_gps.htm.

Ook een site als www.earth.google.com biedt ongekende, hedendaagse (betaalde) mogelijkheden om te navigeren over de aarde. Het GPS heeft het navigeren op zowel de weg, maar ook op het water veel gemakkelijker gemaakt dan vroeger. Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. In vroeger tijden hadden mensen echter geen navigatie-instrumenten, maar gebruikte men de sterren om vaarroutes te bepalen. Een voorwerp dat ook al door de Chinezen werd gebruikt (en later door andere Europeanen) is een instrument dat altijd aangeeft waar het noorden ligt.

Opdracht 1.

Welk instrument hadden de Chinezen en Vikingen ook al en hoe werkt dit instrument?

www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?nummer=IN74&opmaak=extern
www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20082905_magneten03
nl.wikipedia.org/wiki/Kompas

Maak een lijst van andere navigatie instrumenten en beschrijf zoveel mogelijk wat hun functie is. Maak daarbij gebruik van de volgende websites:

kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/2918-navigatie-doorheen-de-tijd.html
www.vocsite.nl/geschiedenis/navigatie.html

Opdracht 2.

In het museum zijn drie kompassen. Zoek ze op en beschrijf de verschillen tussen de kompassen. Maak een foto van één van de kompassen.

Opdracht 3.

Schrijf een artikel over het belang van het kompas en andere navigatie-instrumenten en ga daarbij in op hoe navigatie in de loop der eeuwen is veranderd (van de sterren naar Tom Tom). Plaats bij het artikel een gemaakte foto en verzin een goed bijpassend onderschrift.


Terug naar de inleiding

↑ Terug naar boven